agenda

Klik op + voor details

Concert met muziek van Bob Hanf

Het ensemble Nova Sonantia heeft een bijzondere belangstelling voor vervolgde componisten. Met medewerking van Simone Riksman (sopraan) speelden zij op 19 november 2023 in Leidschendam twee delen uit Nuit Phantastique (op teksten van Louis Bertrand) voor sopraan en strijkkwartet: Le Clair de lune (waarvan een versie voor sopraan en piano op onze cd staat) en La chambre gothique. Op 5 mei 2024 in de avond voert het ensemble met genoemde sopraan alle vier delen van de cyclus -inclusief Scarbo en Le Fou- uit. Het concert heeft als titel: Entartete Seelen.

Er staan ook twee andere composities van Bob Hanf op het programma:
• Trübe Nacht voor sopraan en viool
• Strijksextet

Verder klinkt er werk van Alban Berg (7 frühe Lieder), Karl Weigl (Song), Theo Smit Sibinga (strijktrio) en Simon Gokkes (Kaddish).

Kaarten à €22,50 zijn te reserveren via deze link.

Zwarte melk een multidisciplinaire voorstelling in het kader van Theater na de Dam

Jaarlijks biedt het Academiehuis Theater na de Dam waarin de drie pijlers woord, beeld en muziek samenkomen. Ditmaal ligt de focus bij overlevenden uit Nederland, Roemenië, Oekraïne en Israël; er zijn dan ook referenties aan de Tweede Wereldoorlog en de actualiteit. De voorstelling heet ‘Zwarte melk’ naar de twee woorden waarmee het gedicht ‘Todesfuge’ van de joodse schrijver Paul Celan (Roemenië 1920-1970) begint. Dat gruwelijke gedicht over de verschrikkingen door de nazi’s is -door de dichter zelf gelezen- de basis voor elektronische muziek: ‘Zwarte melk’, een vierdelige compositie van Alex Manassen (1950). Daarin is de stem van Celan te horen, bewerkt en onbewerkt en samengevoegd met muziek van George Enescu (Roemenië 1881-1955): het strijkoctet op. 7, en delen uit de 2e cellosonate in C op. 26 en de 3e vioolsonate in a op. 25. Dit laatste stuk heeft kenmerken van Roemeense, en daardoor joodse volksmuziek. Er is een opname uit 1936 gebruikt met Yehudi en Hephzibah Menuhin (viool en piano), zelf joodse overlevenden. Zij kregen in de jaren ‘30 beiden lessen van het veelzijdige talent Enescu die niet alleen componist was maar ook violist en pianist. Tijdens de elektronische muziek maakt Tali Farchi beelden in reactie op wat zij hoort. Die worden op een groot scherm geprojecteerd. Tali is in Israël geboren en woont in Zwolle. 

De vier delen van ‘Zwarte melk’ worden ingebed in werk van Bob Hanf. Deze veelzijdige kunstenaar (violist, componist, beeldend kunstenaar en schrijver – zie bobhanf.nl) werd geboren in 1894, vervolgd omdat hij joods was en vermoord in Auschwitz in 1944. Er klinkt muziek van hem en er is een kleine tentoonstelling met schilderijen. Denys Sukmanovskyi (2004) vluchtte in 2022 met zijn ouders en broer uit Oekraïne en werd opgevangen in Zwolle. Inmiddels is hij tweedejaars bachelorstudent aan het ArtEZ Conservatorium. Hij speelt twee pianostukken van Hanf. Er is ook vioolmuziek van Hanf. Twee master-alumni van het ArtEZ Conservatorium, Eider Armendariz en Almudena Bujanda, voeren die uit. Een derde element, louter woord, is de gesproken bijdrage van stadsdichter Bauke Vermaas met een speciaal voor deze gelegenheid door haar geschreven gedicht. Twee stemacteurs, Edzard Leistra en Gerard Zuyderhoff die de Nederlandse vertaling van ‘Todesfuge’ laten horen, gemaakt door Auke Leistra.

Reserveren (niet verplicht) kan via deze link .

Onthulling Stolperstein, met muzikale medewerking van masterstudenten van het conservatorium van Amsterdam.