persoon

Bob Hanf, een veelzijdig kunstenaar

Een schilder, beeldend kunstenaar, schrijver, componist en violist. Geschriften van zijn hand waren voorzien van zijn eigen kleine spotprentjes en portretjes. Hij had niet veel nodig maar om in zijn levensonderhoud te voorzien gaf hij vioollessen. Hij had gekozen voor de kunst. Bob Hanf  is een wat vergeten kunstenaar die zijn sporen heeft nagelaten. Een aantal kunstwerken is opgenomen in collecties van verschillende Nederlandse musea.

Bob (geboortenaam: Robert) werd in 1894 geboren in Amsterdam. Hij kwam uit een oud joods Boheems geslacht. Eén van zijn voorouders was een handelaar in hennep, hanf in het Duits. Vanaf 1808 lieten deze voorouder en zijn familie zich Hanf noemen.

Bob was een bescheiden, intelligente, rustige maar ook een wat ongeduldige man. Hij begon een studie bouwkunde aan de Technische Hogeschool in Delft maar omarmde na wat omzwervingen het kunstenaarschap. Hij had veel contacten in de Amsterdamse cultuurwereld. Hij had bijvoorbeeld tekenles van Breitner.

Het boekje Mijmeringen over de nachtzijde van het leven werd illegaal uitgegeven door De Bezige Bij in 1944. Daarin schreef hij o.a. “In de loop van ’42 moest ik onderduiken, men verschafte mij papieren van een mij onbekende man, ik kreeg een nieuwe naam, een andere beroep, ik was getrouwd, enz.” Hanf componeerde en tekende – naast schrijven- door, ook tijdens zijn onderduik. Op 23 april 1944 werd Bob Hanf verraden op zijn onderduikadres en opgepakt. Enige weken later werd hij vanuit de strafbarak van Westerbork gedeporteerd naar Auschwitz, waar hij op of omstreeks 30 september 1944 werd vermoord.

[lees alles]